Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δύσκολοι ... καιροί


Καθώς το τεράστιο σύννεφο που έμοιαζε με μανιτάρι αναδύθηκε προς τον ουρανό, ο κυβερνήτης παρέλυσε από φόβο πιστεύοντας ότι το αεροσκάφος του θα παρασυρόταν από μία πυρηνική έκρηξη. Αφού έστειλε σήμα κινδύνου και διέταξε το πλήρωμά του να φορέσει μάσκες οξυγόνου, ο πεπειραμένος πιλότος είχε την ψυχραιμία να καταγράψει ότι το σύννεφο έφτανε τα 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) σε διάμετρο και στην κορυφή του είχε ένα μυστηριώδες φως, που δεν έμοιαζε με τίποτα που είχε ξαναδεί. Τελικά, το σύννεφο αναδύθηκε ακίνδυνα στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας το επιβατικό jet να συνεχίσει με ασφάλεια τη διαδρομή του από την Αλάσκα στο Τόκυο.

Όμως, πολύ χαμηλότερα, ένας στόλος από αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν στη θάλασσα μεταξύ της Ιαπωνίας και της Σοβιετικής Ένωσης, παρασύρθηκαν από μία βίαιη αλλά σύντομη σε διάρκεια νεροποντή πριν ο καιρός καθαρίσει ξαφνικά. Τα πυρηνικά τεστ και η ηφαιστειακή δραστηριότητα αποκλείστηκαν ως αίτια, αλλά οι επιστήμονες κατέληξαν ότι δεν επρόκειτο για ένα φυσικό φαινόμενο. Μετά από δύο δεκαετίες, υπάρχει ακόμα η υποψία ότι το αποσβωλομένο πλήρωμα του αεροσκάφους και οι ψαράδες, το 1973, ήταν μάρτυρες  ενός απαίσιου πειράματος του Ψυχρού Πολέμου, κατά το οποίο νερό από την Ιαπωνική θάλασσα εκτοξεύτηκε στον αέρα για να δημιουργηθούν σύννεφα και βροχή.
---

Ο καιρός υπήρξε πολλές φορές καθοριστικός για την έκβαση ιστορικών μαχών ή και ολόκληρων πολέμων. Δύο μακρινά παραδείγματα είναι οι καταστροφικές συνέπειες των κυκλώνων (καταιγίδων τόσο μεγάλου μεγέθους και σημασίας που ονομάστηκαν ‘’Kamikaze’’, που σημαίνει ‘’Θεϊκός άνεμος’’) στις προσπάθειες του Kublai Khan να διασχίσει τα στενά της Κορέας και να εισβάλλει στην Ιαπωνία τον 12ο αιώνα. Ήταν δύο αιώνες μετά, όταν ο καιρός στην Αγγλία ευνόησε την εκκένωση της Δουνκέρκης και την απόβαση στη Νορμανδία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αποδυνάμωση των στρατευμάτων του Ναπολέοντα Βοναπάρτη κατά την προσπάθεια εισβολής τους στη Μόσχα, το 1812. Ο βαρύς χειμώνας της Ρωσίας εξαντλεί το Γαλλικό στρατό που χάνει τη μάχη, η οποία σηματοδοτεί και το τέλος των Ναπολεόντιων πολέμων.


Αυτά, όμως, ήταν τυχαία. Όλοι ήταν απλοί θεατές σε ένα έργο, την εξέλιξη και το φινάλε του οποίου καθόριζαν μόνο τα ίδια τα καιρικά φαινόμενα. Τι θα γινόταν, όμως, αν ο άνθρωπος μπορούσε να επιβληθεί στην εξέλιξη των φυσικών φαινομένων ή ακόμα και να προκαλέσει ο ίδιος καταιγίδες, ομίχλη, σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις; Η σκέψη είναι τρομακτική και θυμίζει κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Όσο περνάνε τα χρόνια, όμως, τα όρια μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και πραγματικότητας ολοένα και θολώνουν...

Και ναι, λοιπόν... Ακούγεται ένα μουρμουρητό -μάλλον κάτι σαν ψίθυρος θα έλεγα- και αν προσέξεις καλύτερα θα  δεις ότι πρόκειται για το νέο πανίσχυρο όπλο των μεγάλων δυνάμεων. Όχι, ποια πυρηνική ενέργεια...! Ονομάζεται Πλανήτης Γη. Και είναι ο πλανήτης Γη. Συγκεκριμένα, η πρόκληση σεισμών και η μεταβολή των φυσικών φαινομένων αποτελούν τις τελευταίες εξελίξεις για τη διεξαγωγή πολέμου. Με τον τρόπο αυτόν, υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθούν μυστικοί πόλεμοι τους οποίους οι περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις δε θα γνωρίζουν. 

Η φυσικός Rosalie Bertell, γνωστή για το έργο της στον τομέα της ιονίζουσας ακτινοβολίας, υποστηρίζει ότι το έτος 2025 ο καιρός θα αποτελεί το πιο καταστροφικό όπλο. Σύμφωνα με αυτήν, ηλεκτρομαγνητικά όπλα μπορούν να μεταδώσουν εκρηκτικά και άλλα φαινόμενα, όπως πρόκληση σεισμών, σε διηπειρωτικές αποστάσεις, σε οποιοδήποτε μέρος-στόχο της υδρόγειου. Τα τελευταία 40 χρόνια, ο αμερικανικός στρατός διεξάγει σχετικά πειράματα στην ατμόσφαιρα της γης χρησιμοποιώντας κύματα και χημικά. Προσπάθειες για έλεγχο των καιρικών φαινομένων πραγματοποιούνται, επίσης, από τον στρατό με πειράματα που περιλαμβάνουν laser και χημικά για να εξακριβωθεί αν θα μπορούσε να προκληθεί βλάβη στη στιβάδα του όζοντος πάνω από τον εχθρό και να καταστραφούν οι σοδειές και η ανθρώπινη υγεία μέσω της έκθεσής τους στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.




Εξαιτίας της στενής σχέσης μεταξύ της ατμόσφαιρας και του καιρού, ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει τη δυνατότητα να επεμβαίνει στα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τη Bertell, μεταβολές την ατμόσφαιρα της γης οδηγούν σε αντίστοιχες μεταβολές στον καιρό και το κλίμα της. Μία άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται στα πειράματα μεταβολής του καιρού είναι η χρήση χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Τα κύματα αυτά, μπορούν να διαπεράσουν τη γη και τους ωκεανούς και έχουν χρησιμοποιηθεί από το στρατό για να διερευνηθούν η ανώτερη ατμόσφαιρα και η δομή του εσωτερικού της γης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, λοιπόν, για να μεταφέρουν δονήσεις σε μεγάλες αποστάσεις. Παραποιείται, έτσι ο καιρός και δημιουργούνται καταιγίδες πάνω από μια περιοχή. Επιπλέον, τα κύματα αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν κινήσεις της γης, διαταραχή των ηφαιστείων και των τεκτονικών πλακών τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τον καιρό.


Από τη μία, λοιπόν, μπορούν να προκληθούν αναζωογονητικές βροχές σε περιοχές που πάσχουν από χρόνια ανομβρία αλλά και απειλητικές καταιγίδες που θα φέρουν με τη σειρά τους πλυμμήρες, καθιστώντας άστεγους τους κατοίκους ολόκληρων πόλεων. Μπορεί να αλλάξει η πορεία ενός τυφώνα σώζοντας τις περιοχές που θα κινδύνευαν αλλά και να μετατραπεί ο ίδιος τυφώνας σε φονικό όπλο εναντίον του οποιουδήποτε εχθρού. Πάντα το νόμισμα έχει δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και να το ρίξω, τυχαίνει πάντα η μία... Το σενάριο είναι τρομακτικό. Οι πόλεμοι θα είναι ακόμα πιο καταστροφικοί καθώς, θα είναι μαζικότεροι. Πάνω από όλα, όμως, θα μπορούν να κρατηθούν μυστικοί. Κανένας δε θα γνωρίζει αν το χτύπημα ήταν όντως μια φυσική καταστροφή ή αν ήταν έργο του ανθρώπου. Και χωρίς αποδείξεις και ενόχους, το έγκλημα θα συνεχίζεται ανενόχλητο και ανεξέλεγκτο.

Αρνούμενη να χάσω ολοκληρωτικά την πίστη μου στον άνθρωπο και τις προθέσεις του, ελπίζω ότι αυτές οι ανακαλύψεις θα φέρουν το φως του ήλιου και όχι το σκοτάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου